1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС подобрява баланса при храните и аграрните продукти

ЕС подобрява баланса при храните и аграрните продукти

Съюзът остава водещ износител на зърнени култури, особено по посока на Субсахарска Африка и Азия

След като външната търговия със селскостопански стоки и храни на Европейския съюз се възстанови през май, през юни балансът продължи да се подобрява през юни, тъй като вносът намаля, а износът леко се увеличи, се казва в нов доклад на Комисията. В резултат на месечна база има увеличение от 30 процента, а за периода от януари до юни 2023 г излишъкът достигна 32 милиарда евро.
 
В сравнение със същия период на миналата година положителният баланс е с 6 и половина милиарда евро по-голям. За месец юни експортът възлиза на 19 милиарда евро, а кумулативният износ през първата половина на 2023 година е със 7% по-висок от същия период на 2022, достигайки 115 милиарда евро. Съюзът остава водещ износител на зърнени култури, особено по посока на Субсахарска Африка и Азия. Обемите на изнесените зърнени култури между януари и юни са се увеличили с над два милиона тона в сравнение с миналата година. Обемите на изнесените растителни масла, маслодайни семена и протеинови култури също остават високи. През първото полугодие те са нараснали съответно с 38 и 21 на сто.
 
Първите три дестинации за износ ЕС между януари и юни тази година бяха Обединеното кралство, Съединените щати и Китай.
През шестия месец на годината вносът на селскостопански храни намаля до 13 милиарда евро, което е минус 10% спрямо юни 2022 година. През първото полугодие на 2023-та импортът на зърнени култури и захар се увеличава както по стойност, така и по обем, а при растителните масла, маслодайните и протеиновите култури се наблюдава обратното развитие. Основните доставчици през първото полугодие са Бразилия и Обединеното кралство, следвани от Украйна. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.