1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС подпомага свиневъдите

ЕС подпомага свиневъдите

Секторът пострада от силното нарастване на цените на зърното и поевтиняването на продукцията заради диоксиновата зараза в Германия

Европейският съюз реши да деблокира помощ за свиневъдството, което пострада от силното нарастване на цените на зърното и поевтиняването на продукцията им заради диоксиновата зараза в Германия, предаде Франс прес.

Решението да се помогне на сектора да си създаде частни резерви в очакване цените на продукцията да се повишат е одобрено и може да влезе в сила още следващата седмица, уточни Европейската комисия.

Частниците, които складират месо на собствени разноски от 3 до 5 месеца могат да кандидатстват за помощ от Общата селскостопанска политика (ОСП), за да покрият разходите си за складиране. Комисията може да реши да продължи периода на складиране, ако ситуацията наложи това.

Цените на свинското продължиха да спадат след Коледа, като между последната седмица на декември и първата седмица на януари са загубили 2,4 процента от стойността си до около 137 евро за 100 килограма. В Германия спадът беше доста по-голям, със 7,2 на сто, отбелязва Брюксел.

Европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Дачиан Чиолош обяви в понеделник на срещата на земеделските министри от ЕС в Брюксел, че е взел принципно решение за отпускане на тези помощи за частно складиране.

Последният път, когато земеделският сектор получи подобна подкрепа беше през 2007/2008 година. Тогава около 100 000 тона бяха складирани, което бе финансирано от европейския бюджет с около 37 милиона евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.