1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС предоставя на Украйна помощ от 12 млн. евро за развиване на търговията

ЕС предоставя на Украйна помощ от 12 млн. евро за развиване на търговията

Освен тези средства, стартира и техническа помощ с общ бюджет от 6 млн. евро

Европейският съюз предвижда да инжектира 12 млн. евро под формата на подпомагане в държавния бюджет на Украйна. С тях ще подкрепи мерки за преодоляване на бариерите пред търговията и за повишаване на безопасността на продуктите чрез подобряване на техническите нормативи.

Както съобщиха от представителството на ЕС в Украйна, плащанията ще бъдат извършени в рамките на задълженията, предвидени в споразумението за финансиране, подписано между Европейския съюз и правителството на бившата съветска република на 21-ви декември 2009-та, във връзка с програмата за подкрепа за определени сектори "Насърчаване на развитието на взаимната търговия, чрез преодоляване на техническите бариери пред търговията между Украйна и ЕС."

Като цяло, според информацията на европейското представителство в Украйна, програмата включва бюджетно подпомагаме с общ размер на субсидията от 39 млн. евро, които ще бъдат изплатени на четири транша, директно в държавния бюджет на Украйна за срок от 4 години.

Освен тези средства, стартира и техническа помощ с общ бюджет от 6 млн. евро.

Европейският съюз се надява, че бюджетната подкрепа ще изиграе роля за ускоряване и подкрепа на реформите в областта на техническите нормативи, както и ще осигури тяхната ефективност и спазване на съвместно съгласуваните планове. ЕС също така изразява своята увереност, че тези реформи ще помогнат за подобряване на бизнесклимата в Украйна и ще бъдат изпълнени преди всичко в интерес на украинските потребители, които ще имат достъп до безопасни и качествени продукти, каквито заслужават", отбелязват от представителството на Европейския съюз.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.