1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС с нови мерки срещу американските налози за испански маслини

ЕС с нови мерки срещу американските налози за испански маслини

Брюксел счита, че САЩ не са изпълнили решението на СТО и продължават да налагат нелегитимни мита

Европейският съюз поиска създаването на група за съответствие, която да оцени мерките, предприети от Съединените щати по доклада на Световната търговска организация по американските вносни мита за испански маслини. Брюксел счита, че САЩ не са изпълнили решението на Организацията и продължават да налагат нелегитимни мита.
 
Опасенията на Европейския съюз са, че по този начин испанските износители на маслини ще бъдат изтласкани от американския пазар. Затова в името на Съюза Европейската комисия започна процедура, която има за цел да накара Съединените щати да се съобразят с решението на Световната търговска организация и да премахнат необоснованите си митнически налози.
 
След като бъде съставена, групата за съответствие ще разполага с 90 дни, за да издаде окончателно решение. Ако САЩ не успеят да изпълнят това окончателно решение или решат да обжалват доклада, Европейският съюз може да обмисли ответни мерки.
 
Съединените щати наложиха изравнителни мита върху вноса на зрели маслини от Европа през 2018 година, въз основа на твърдения, за които през декември 2021 Световната търговска организация установи, че са предимно погрешни. Впоследствие САЩ обявиха намерението си да изпълнят препоръките и решенията на Организацията и твърдяха, че са завършили това изпълнение до януари 2023 година.
Брюксел обаче не се съгласи и през април тази година поиска консултации със САЩ по въпроса. Тези консултации не доведоха до никакъв напредък към разрешаването на спора. Групата за съответствие, поискана от ЕС, е следващата стъпка съгласно процедурната рамка на СТО в текущите процедури за уреждане на спорове. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.