1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС ще облекчи износа за Балканските и Средиземноморските страни

ЕС ще облекчи износа за Балканските и Средиземноморските страни

Съгласие за статута на Косово ще позволи прилагането на преференциални тарифи, като Евро-средиземноморската конвенция ще замени двустранните сделки

Европейският съюз ще улесни страните от Балканския регион и Средиземноморието за износа на стоки към Общността със преференциални митнически тарифи. Посланиците на страните членки проправиха пътя за подписване на спогодба за пан-евро-средиземноморските правила за произход, след като сложиха край на споровете относно статута на Косово на 30-ти март.

Министрите се очаква да вземат решение за подписване на конвенцията, без по-нататъшно обсъждане, на някое от следващите си заседания по-късно този месец. Това ще позволи влизането в сила на конвенцията, която бе подписана от ЕС и 22 други страни, предимно от Средиземноморския регион.

Присъединяването на всичките 49 страни по конвенцията се очаква да отнеме няколко години.

Икономически стимули

Лидерите на ЕС призоваха за приемането на това регионално споразумение на срещата на върха на 24-25 март, като една от мерките, насочени към стимулиране на икономическия растеж в Северна Африка и други съседни региони. Новите правила ще заместят около 60 двустранни споразумения и ще опростяват изчислението на натрупаната добавена стойност в продуктите, които са били обработени в повече от една държава в региона.

Миналата година Обединеното кралство наложи вето на мярката, тъй като резолюция 1244 от 1999 г. на Съвета за сигурност на ООН, която дава правомощия на организацията да администрира Косово, тогава като провинция на Сърбия, оставя отворен въпроса за международния статут на Косово. Косово обяви независимост от Сърбия преди три години и е призната от почти всички страни членки на ЕС. Но Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания не я признаха и вместо това настояват за позоваване на Резолюция 1244. Обединеното кралство вече се съгласи с формулировката в този случай, но става ясно, че това не бива да се приема като прецедент за бъдещи случаи.

Незначително малък обем търговия

Търговията на Косово с ЕС е в незначителен размер: Най-младата страна на континента е внесла стоки на стойност € 625 млн. от Евросъюза през миналата година ЕС и е изнесла стоки на стойност € 145 млн. в страните от Общността. (За сравнение, търговията със съседните Черна гора, с население по-малко от една трета от това на Косово, е на стойност € 713 млн. през 2010 г.)

Но търговията при преференциални мита е без правно основание от 1 януари, след изтичането на регламента на ЕС за автономни тарифни мерки. Компромисът от миналата седмица може да разреши този регламент да бъде подновен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.