1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС ще ограничи вноса от Украйна

ЕС ще ограничи вноса от Украйна

Преди няколко години Европейският съюз и Украйна подписаха търговско споразумение

Европейският съюз ще предприеме мерки, за да ограничи увеличения внос на пилешко месо от Украйна. Депутатите в Аграрната комисия на Европарламента одобриха бившата съветска република да получи безмитна квота за най-много 50 000 тона годишно.

Преди няколко години Европейският съюз и Украйна подписаха търговско споразумение, което остави на Киев вратичка да доставя големи количества определени пилешки продукти, без да плаща вносни мита. Става дума за пилешки гърди с парче кост, което след това се премахва в украински компании на територията на Съюза. Така първоначално месото се декларира като по-долнокачествено и е освободено от налози.

През пролетта на тази година Брюксел и Киев имаха преговори по темата, при които беше договорена споменатата квота от 50 хиляди тона. Заради предстоящите тогава избори за Европарламент въпросът не стигна до обсъждане, но сега квотата беше одобрена от новия състав на Аграрната комисия. Гласуването в пленарната зала предстои.

При дискусията в комисията стана ясно, че някои депутати настояват за въвеждането на защитна клауза, която да предпазва европейските птицевъди от прекомерен внос на евтина продукция от Украйна. От групата "Идентичност и демокрация" са изцяло против квотата, а Европейската комисия иска вратичката в търговското споразумение да бъде плътно затворена. По думите на директора за международни отношения в Генералната дирекция "Земеделие", тези 50 хиляди тона не са малко, но са приемливи на фона на общия внос на пилешко от 800 хиляди тона годишно, при същевременен износ в размер на 2 милиона тона. Освен това от догодина Украйна ще се придържа към всички стандарти на Европейския съюз относно защита на животните в птицевъдството, така че в бъдеще конкуренцията ще бъде справедлива.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.