1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС увеличава вноса на месо от трети страни

ЕС увеличава вноса на месо от трети страни

Най-голям дял се пада на птичето месо

1 милион и 20 хиляди тона месо е внесъл Европейският съюз от трети страни през първите 9 месеца на годината. Това е увеличение с близо 3 процента спрямо същия период на 2017-та, показват данните на Европейската комисия.

Стойността на вноса е нараснала с 43 милиона до 2,95 милиарда евро, а по-голямата част от допълнителните количества се пада на говеждото месо. От него са внесени малко над 248 хиляди тона, или 14 процента повече, отколкото през първите три тримесечия на миналата година. Основен доставчик остава Бразилия с над 100 хиляди тона, следвана от Аржентина с 50 хиляди тона.

Като цяло най-голям дял от вноса се пада на птичето месо, достигнало почти 600 хиляди тона. Това е около 1 процент под миналогодишното количество, като това се дължи най-вече на намалелите с 29 процента доставки от Бразилия. Там заради неспазване на хигиенните норми Европейският съюз изключи редица птицеферми от списъка на доставчици. Така с 217 хиляди тона южноамериканската държава загуби лидерската си позиция, изпреварена от Тайланд, който достави 224 хиляди тона. На третото място се изкачи Украйна, увеличила доставките си с две трети до 95 хиляди тона.

Статистиката отчита и нараснал интерес за овче месо, внасяно най-вече от Нова Зеландия и Австралия. Количеството е нараснало с около 3 на то до 150 хиляди тона.

Най-малкият дял при вносното месо се пада на свинското. От него Европейският съюз е внесъл едва 26 хиляди тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.