1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС увеличи вноса на соя от САЩ със 112%

ЕС увеличи вноса на соя от САЩ със 112%

Планирани са и преговори за ново търговско споразумение

Вносът на американска соя в Европейския съюз е нараснал със 112 процента през второто полугодие на 2018-та. Това съобщи Европейската комисия в навечерието на нови преговори между комисарят по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом и американския търговски министър. 

При срещата си през юли миналата година Жан-Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп договориха да смекчат търканията по търговските въпроси между Европейския съюз и Съединените щати. Планирани са и преговори за ново търговско споразумение. Част от договореностите между Юнкер и Тръмп беше и обещанието Европейският съюз да внася повече соя.

От тогава Съединените щати изместиха Бразилия като най-голям доставчик на протеиновата култура. Увеличението със 112 процента е за периода от юли до декември миналата година. За тези 6 месеца три четвърти от внесената в Европа соя е дошла от САЩ.

Резултатите са благоприятни и за американските фермери, които са сред най-ревностните привърженици на Тръмп. От тяхна гледна точка цифрите показват, че 28 на сто от изнесената соя е била насочена към Стария континент, който така се превръща в един от най-важните им пазари.

Освен политически, има и чисто икономически причини за увеличения внос на американска соя. Заради търговската война между Вашингтон и Пекин тя беше доста по-евтина от бразилската. Очаква се през новата година количествата да се запазят, след като Европейската комисия започна процедура за допускане на соя за производство на биогорива.

 

Етикети соя, САЩ, ЕС, внос
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.