1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС внася все по-големи количества рапица от трети страни

ЕС внася все по-големи количества рапица от трети страни

Най-голям дял се пада на Холандия

2 и половина милиона тона рапица е внесъл Европейския съюз от началото на стопанската година до средата на февруари. Това са 16 % или 346 хиляди тона повече, отколкото през същия период на миналата година, става ясно от доклад на Европейската комисия.

Най-голям дял от вноса от трети страни се пада на Холандия – 28 на сто. Страната обаче е един от най-големите разпределителни центрове в Общността. Това показват и цифрите за периода от юли до ноември 2017 година. Тогава Холандия внася 576 хиляди тона рапица от трети страни и в същото време изнася 555 хиляди тона за европейски държави. Собствената реколта от рапица на Холандия през миналата година беше в размер на 8 хиляди тона.

На второ място по внос на рапица е Германия с около 25 %, следвана от Белгия и Франция с по около една пета. Основният доставчик за Европейския съюз е Украйна, изнесла в периода от юли до февруари около 1,7 милиона тона, двойно повече, отколкото през предишния период. На второ място в тази класация се нарежда Австралия.

В началото на 2017 година страната достави близо 1 милион тона рапица в Европейския съюз, но през този сезон реколтата на Петия континент е със 700 хиляди тона по-малко. До момента в Общността са пристигнали едва 460 хиляди тона австралийска рапица.

Третият най-голям износител за Европа е Канада. От началото на стопанската година от там са доставени 340 хиляди тона, с една трета по-малко, отколкото през 2017-та. Други по-големи доставчици са Сърбия и Молдова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.