1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Евродепутати: Брюксел да намали вноса на ГМ-растения

Евродепутати: Брюксел да намали вноса на ГМ-растения

Европейските потребители консумират ГМ-организми чрез животински продукти заради внесените фуражи

Европейските потребители, които избягват да включват в менюто си генетично модифицирани храни, всъщност консумират ГМ-организми чрез животински продукти заради внесените фуражи, които често са генно модифицирани. Това твърдят евродепутатите от парламентарната група на Зелените, които призоваха за промяна в търговските и земеделски практики, предаде EurActiv, цитиран от "Дневник".

Зелените настояха Европейската комисия да преосмисли своите търговски връзки с Латинска Америка в рамките на търговския блок Меркосур. ЕС внася голямо количество фураж именно от Латинска Америка. Евродепутатите искат Брюксел да засили земеделските политики, които насърчават многообразието и да намали вноса на ГМ-растения.

"Нашето впечатление е, че в процеса на преговорите с Меркосур има само икономически интереси, които стоят на преден план за ЕС и които не са в полза на селското стопанство в Южна Америка и в Европа", каза германският евродепутат Мартин Хойслинг. "Не се наблюдават никакви социални или екологични критерии", подчерта той, допълвайки, че търговската сделка ще има катастрофални последици върху селското стопанство.

Евродепутатите обясняват, че евтиният внос на протеинови растения, като соята, подкопава европейските пазари и местната продукция. Причината е, че европейските фермери не могат да се конкурират с евтините, освободени от мита американски продукти. Вносът от държави, членуващи в организацията, представлява 20% от общия внос на селскостопански стоки в ЕС.

През октомври Еврокомисията направи предложение за реформи в Общата селскостопанска политика (ОСП), които ще влязат в сила в началото на 2014 г. Еврокомисарят по селското стопанство и развитието на селските райони Дачиан Чиолош заяви пред евродепутатуте от парламентарната комисия със същия ресор, че основно място в предложението за реформи на ОСП заемат рационалното използване на природните ресурси и диверсификацията на културите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.