1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Евродепутати подкрепиха установяването на свободна търговия с Палестина

Евродепутати подкрепиха установяването на свободна търговия с Палестина

Споразумението би позволило свободен достъп на земеделски и рибни продукти от палестинските територии до европейските пазари

Депутати от европейската комисия по международна търговия в Европарламента подкрепиха единодушно установяването на свободна търговия с Палестина, предаде EUobserver. Споразумението би позволило свободен достъп на земеделски и рибни продукти от палестинските територии до европейските пазари.

Търговският обмен между ЕС и Палестина възлиза на 6.1 милиона евро според данни от 2009 г. Евродепутатите изразиха надежда, че подкрепеното от тях предложение ще помогне за увеличението на износа и развитието на ивицата Газа и Западния бряг.

Бъдещето на региона зависи от подобрението на икономическото развитие, каза евродепутатът Мария Елени Копа. Търговията може да послужи като механизъм за развитие, който да допринесе за намаляването на бедността и установяването на политическа стабилност, допълни тя.

Предстои мерките да бъдат гласувани на пленарното заседание на Европарламента през септември. Ако тогава бъдат одобрени, те ще влязат в сила в края на годината и ще са валидни за период от 10 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.