1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Еврокомисията настоя Русия да вдигне забраната за внос на живи прасета и рогат добитък от ЕС

Еврокомисията настоя Русия да вдигне забраната за внос на живи прасета и рогат добитък от ЕС

Мярката изпраща "много лош сигнал" към търговските партньори, според Брюксел

Европейската комисия настоя Русия да вдигне забраната за внос на живи прасета, рогат добитък и други животни от Европейския съюз, съобщи "Франс прес". Вчера стана ясно решението на Москва да блокира вноса им заради заради страха от вируса "Шмаленберг". Според Брюксел обаче мярката изпраща "много лош сигнал" към търговските партньори.

Като изразиха "дълбокото си разочарование" от руското решение, еврокомисарите по търговията Карел де Гухт и по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали определиха забраната като "непропорционална и необоснована".

"Търговията с тези живи животни от ЕС по никакъв начин не е застрашила здравето на гражданите на Руската федерация... Сегашните ограничения не са основани на научен факт, необходимост или пропорционалност", заявиха те.

Двамата еврокомисари подчертаха, че забраната противоречи на правилата на Световната търговска организация и на ангажиментите по санитарите въпроси, които Русия е поела в преговорите си за присъединяване към СТО, пише "Дневник".

Европейската комисия смята, че Москва изпраща много лош сигнал към международните си търговски партньори за ангажимента си към СТО, допълниха те. Дали и Де Гухт настояха, че забраната е неуместна, защото прасетата не са засегнати от болестта.

Вчера, 19 март, Федералната служба по ветеринарен и санитарен контрол на Русия заяви, че тя ще влезе в сила във вторник заради страха от вируса. В изявлението се казва, че забраната е временна, но не се посочва кога ще бъде вдигната.

Износът на ЕС на живи животни, рогат добитък, овце и кози за Русия възлиза на 188 милиона евро за 2011 г., от които 75 милиона евро са засегнати от забраната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.