1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европа може да има свободни от ГМО зони

Европа може да има свободни от ГМО зони

Страните членки няма да имат правото да забранят вноса на генетично модифицирани фуражи или храни

Страните членки на Европейския съюз ще могат да обявят територията на своята страна или отделни региони за свободна от генетично модифицирани организми (ГМО) зона. Това става ясно от вътрешен документ на Европейската комисия, с който разполага „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

При това държавите членки могат да посочват различни причини, от етични съображения през защита на културното наследство до опазване на еко системите. Европейската комисия си запазва правото по процедурата по разрешаване. Така ако един нов растителен сорт бъде разрешен за целия ЕС, държавите ще могат поотделно да прекратяват засяването и отглеждането му. Същевременно страните членки няма да имат правото да забранят вноса на генетично модифицирани фуражи или храни.

С това предложение Комисията иска да сложи край на дългогодишния спор между противниците на ГМО като Австрия и поддръжници, в лицето на Испания на пример. Преди всичко ЕК цели обаче по-бързото допускане на генмодифицирани растения или произведени от такива растения фуражи и храни в Европа. В момента, поради съпротивата на някои държави и комплицираната процедура за разрешаване, често минават години, докато бъдат позволени в ЕС нови сортове.

 

Етикети ГМО, зони, Европа, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.