1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европейският съюз разследва Аржентина и Индонезия заради дъмпинг с биодизел

Европейският съюз разследва Аржентина и Индонезия заради дъмпинг с биодизел

Комисията се опитва да защити индустрията на възобновяемите енергийни източници

Краят на 2012 навярно ще се запомни, наред с другото, и с цяла серия антидъмпингови дела на ЕС, все насочени към „зелени“ продукти. Ето, че Европейският съюз е готов да започне официално разследване по обвиненията, че Аржентина и Индонезия правят дъмпинг с биодизела, който внасят в Европа, предаде Ройтерс. Това е ощетило повечето местни компании, които са изправени пред спад на производството и фалити.

Европейската комисия заяви в събота, че вече има достатъчно начални доказателства за цените на вноса на биодизел от Аржентина и Индонезия – и за това, че те сериозно увреждат жизнеспособността на индустрията. „Обвинението твърди, че производителите са се възползвали от субсидии, отпуснати от правителствата на Аржентина и Индонезия,“ обяви Комисията в своя официален журнал.

Разследването е последната мярка на ЕС, за да защити индустрията на възобновяемите енергийни източници, вкарвайки Европа в остро противоречие с основните си търговски партньори и то в момент, когато търговията е един от малкото източници на икономически растеж за региона. Аржентина вече има подобен спор с испанското правителство, след като Мадрид изрази съмнение за дъмпинг – умишлено продаване на продуктите под себестойността им в чужбина, отбелязва greentech.bg.

Европейският съвет за биодизел, подал жалбата до Комисията, казва, че в Европа се наблюдава скок на аржентинския и индонезийския внос, което вече е довело до няколко фалита, принуждавайки европейските производители да продават под себестойността и да намалят производството.

Вносът на биодизел от двете страни вече представлява повече от 90 на сто от вноса на биодизел в ЕС, според европейската статистическа служба Евростат. През 2008 г. Комисията започна антидъмпингови и антисубсидийни разследвания срещу нелоялен внос на биодизел от САЩ, което доведе до налагането на значителни антидъмпингови мита. Но също така проправи пътя за вноса от Аржентина и Индонезия.

Съгласно законодателството на ЕС, Комисията трябва да завърши разследването си в рамките на 13 месеца и може да наложи временни антидъмпингови мита в рамките на девет месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.