1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Фермерите в Англия и Уелс се притесняват за своето бъдеще след напускането на ЕС

Фермерите в Англия и Уелс се притесняват за своето бъдеще след напускането на ЕС

Селското стопанство е бранш с дългосрочна ориентация

Фермерите в Англия и Уелс изпитват силни притеснения относно своето бъдеще, когато Великобритания напусне Европейския съюз. Страховете им са породени от изявлението на министър-председателя Тереза Мей, която обяви, че страната няма да участва в Общия пазар. Вместо това Лондон щял да сключи споразумение за свободна търговия с Европейския съюз.

От Националния фермерски съюз на Англия и Уелс изтъкват, че подобни преговори могат да се проточат с години и че не обхващат всички стоки и продукти. Затова те настояват за подходящи преходни разпоредби, които биха предоставили на стопаните на Острова достатъчно възможности да се приспособят към новите рамкови условия.

Селското стопанство е бранш с дългосрочна ориентация, твърдят от Фермерския съюз. Заедно с други сектори на британската икономика, фермерите отдавна предупреждават за отрицателните последствия при евентуално блокиране на достъпа им до европейския вътрешен пазар. Затова браншовата организация за пореден път настоява правителството да гарантира този достъп, както и свободното придвижване на работна ръка от страните-членки. Само така секторът щял да запази ключовата си роля в икономиката на Великобритания.

Преговорите между Лондон и Брюксел ще започнат най-вероятно в края на март и ще продължат около две години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.