Целта е да се регулират средните пазарни цени на свинско месо в ЕС, като се възстановява пазарното равновесие
За трети път у нас ще се прилага Схемата за частно складиране на свинско месо, съобщават от министерството на земеделието и храните. Целта е да се регулират средните пазарни цени на свинско месо в Европейския съюз, като се възстановява пазарното равновесие чрез временно изтегляне на месото от пазара.
По тази схема ще бъде подпомагано частното складиране на прясно охладено свинско месо, което досега не е било складирано. За финансовата помощ могат да кандидатстват физически и юридически лица, които разполагат с подходящ склад за продължително съхранение на месото. Други изисквания към кандидатите са да имат регистрация по ДДС на територията на Европейския съюз и да докажат собственост върху продуктите, заявени за частно складиране. Финансовата помощ, която ще получи всеки одобрен, зависи от вида на продуктите и времето, за което са складирани. Помощта е в размер от 210 до 305 евро на тон. Количествата, за които ще се получава подпомагане, са от поне 10 тона за обезкостено свинско месо и минимум 15 тона продукти като бутове, плешки или котлети. Допустимият период за складиране на свинското месо и останалите продукти е 90, 120 или 150 дни. Одобрените кандидати ще сключат договор с фонд „Земеделие“, а заявленията се приемат в Централното му управление.