1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Френска верига продава багетите по 29 евроцента

Френска верига продава багетите по 29 евроцента

Една от по-малките фермерски организации във Франция подкрепя становището на търговската верига

Сериозни спорове се разразиха във Франция, след като местна търговска верига обяви, че за да пребори инфлацията, за няколко месеца ще замрази цената на багетите на 29 евроцента. Протест срещу мярката идва от зърнопроизводители, мелничари и пекари.
 
Според Френския земеделски съюз търговската верига умишлено залага на "цени, които унищожават добавената стойност" на хлебните изделия на фона на все по-високите производствени разходи. Тази цена поставя въпроса как търговците ще плащат на доставчиците и кои други продукти ще поскъпнат, за да се компенсират загубите от багетите. За миналата година средната цена на една багета в страната беше 90 евроцента.
От фирмената централа отхвърлиха упреците и посочват, че традиционните френски хлябове в случая имат символична роля.
 
Основният въпрос, според ръководството, е покупателната способност на домакинствата, която намалява всеки ден заради инфлацията. Освен това ниски цени от повече от година имат и други вериги, но никой не протестирал.
 
Изчисленията на компанията показват, че разходите за суровини са 14% от продажната цена на багетите. Така за заплати, ток и данъци остава достатъчен резерв, дори пшеницата да поскъпне с 30 на сто. В такъв случай цената на крайния продукт ще се повиши само с 1 цент.
Една от по-малките фермерски организации във Франция подкрепя становището на търговската верига относно цената на хляба, тъй като пшеницата има малък дял от производствените разноски. От организацията настояват за запазване на пекарския занаят, основно в селските райони, където големите вериги не са силно представени. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.