1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Германските земеделци се опасяват от загуби заради руските санкции

Германските земеделци се опасяват от загуби заради руските санкции

120 милиарда евро е била стойността на европейските експорти за Русия през 2013 година

От значителни загуби се опасяват германските земеделци и износители на селскостопански продукти заради руската забрана. Точни прогнози за обема на щетите, които ще понесат обаче, все още няма, а и мненията по въпроса във Федералната република са разнопосочни.

Докато Съюзът на износителите и търговците на едро предполага, че загубите ще са значителни, Земеделският съюз не е чак толкова притеснен. От санкциите на Москва са засегнати всички страни в Европейския съюз, Съединените щати, Канада, Австралия и Норвегия. От тези държави идва около една десета от руския внос на земеделска продукция и храни.

120 милиарда евро е била стойността на европейските експорти за Русия през 2013 година. От тях само 10 процента са селскостопански стоки. На първо място са били плодове, сирене и свинско месо. От Германия в Русия се внасяха предимно висококачествени храни. През миналата година стойността на немските експорти е била 1,6 милиарда евро - 14% по-малко от 2012-та.

Според земеделския министър Кристиян Шмид Русия е зависима от европейските храни. Москва не можела да осигури автономното изхранване на населението, каза той в Берлин.

Руски експерти пък са на мнение, че санкциите ще са болезнени и за двете страни. Министър-председателят Дмитрий Медведев обяви, че ще има строг контрол по границите. Забраната била шанс и за руските производители, заяви той. За целта те ще получат субсидии в размер на един милиард евро.

За да компенсира липсващите доставки от Европа, Русия се обръща към Южна Америка. Бразилия например се надява да изнесе допълнителни 150 хиляди тона пилешко. Друг евентуален партньор може да бъдe Чили, от където се очакват мляко и месо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.