1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. И през новата стопанска година Китай ще бъде най-големият вносител на соя

И през новата стопанска година Китай ще бъде най-големият вносител на соя

Страната ще изкупи почти две трети от общия обем на световния пазар

И през новата стопанска година Китай ще бъде най-големият вносител на соя, прогнозират от американското земеделско министерство. Доставките за Народната република ще достигнат 95 милиона тона. С това рекордно количество Китай ще изкупи почти две трети от общия обем на световния пазар, смятат експертите.

Търсенето в световен мащаб ще се увеличи с 5 милиона тона и ще достигне  близо 150 милиона тона, се казва още в прогнозата.

За Европейския съюз се предвижда внос в размер на 14 милиона тона, с 800 хиляди тона повече от предишната стопанска година. Според агроведомството във Вашингтон импортът на соя в Европа се забавя, заради по-голямото вътрешно производство на рапица и слънчоглед.

Междувременно на международна конференция за защита на животните в китайския град Ханджо, стана ясно, че Пекин иска да въведе по-хуманни методи в животновъдството. По думите на заместник-министъра на земеделието Ю Канг Жен Китай вече е предприел сериозни мерки и постига положителни резултати. Страната се стреми да въведе в сектора по-екологични производствени методи, които да гарантират по-високо качество и по-голяма сигурност на животинските продукти.

Земеделското министерство на страната ще създаде в близко време законова рамка за хуманното отглеждане на селскостопански животни и ще изработи нови системи за контрол и оценка на методите. Целта е животновъдството да стане "по-зелено" и устойчиво, подчерта заместник-министърът. Страната ще черпи опит и от други държави.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.