1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Индия наложи забрана за износа на памук

Индия наложи забрана за износа на памук

Цената на суровината отбеляза рязък ръст в понеделник

Цената на памука отбеляза рязък ръст в понеделник, след като правителството наложи забрана за износ на суровината от страната. Подобен ход страната прави за втори път през последните две години, предизвиквайки сериозна нестабилност на котировките, пише Financial Times.

Забраната за износ от Индия, която е вторият по големина износител на суровината, влиза в сила незабавно. При предишното спиране на експорта цената на памука достигна исторически рекорд. Вдигането на забраната обаче предизвика рязко сгромолясване на котировките, пише investor.bg.

Нестабилните цени предизвикаха вълна от фалити по веригата на доставчиците за текстилната индустрия, припомня Financial Times. Според анализатори, цитирани от вестника, целта на забраната е да се осигури достатъчно предлагане на памук за вътрешния пазар в Индия.

Решението на Индия идва в момент на агресивно изкупуване на памук от страна на Китай в опит за запълване на държавния резерв. Китай, който е най-големият потребител на памук в света, предприе такава посока в опит да предпази собствените си текстилни компании от прекомерните движения в цената на памука.

Вчера, 5 март, на борсата в САЩ цената на памука се вдигна с 4,5 на сто до 92,23 цента за паунд памук. Тази цена е доста под рекорда, достигнат при предишната забрана за износ от Индия. Тогава котировките достигнаха 2,27 долара за паунд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.