1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Италианският износ на храни гони нов рекорд

Италианският износ на храни гони нов рекорд

Сред най-големите клиенти за италиански продукти са Съединените щати

Тази година италианските износители на храни и селскостопанска продукция могат да поставят нов рекорд. Според анализаторите от фермерската организация Колдирети стойността на експорта ще надмине 50 милиарда евро.
 
По данни на митническата администрация износът през първото полугодие е с 11% над същия период на 2020-та. Ограниченията за заведенията, наложени в цял свят заради коронавируса са нанесли тежък удар върху експорта, но той е компенсиран от приготвянето на италиански специалитети в домашни условия, обясняват развитието от Колдирети. Освен това извънредната ситуация е накарала много хора да преосмислят хранителния си режим и да се обърнат към по-здравословния начин на живот, предлаган от средиземноморската кухня.
 
Сред най-големите клиенти за италиански продукти са Съединените щати, чийто внос през първото полугодие се е увеличил с 18%. Основната причина е влязлото на 11 март в сила споразумение между САЩ и Европейския съюз, с което за срок от пет години бяха премахнати наказателните мита, въведени заради спора за субсидиите за самолетостроителите.
 
Най-много аграрни продукти и храни Италия изнася за Германия, като доставките за Федералната република са нараснали с близо 7 на сто. На второ място след Съединените щати по ръст на вноса е Китай, който през първите 6 месеца на годината е увеличил импорта с 58%.
Италианските продукти обаче са сред най-често фалшифицираните. От Колдирети изчисляват, че на всеки три оригинални храни се падат по две имитации, чиято стойност достига 100 милиарда евро. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.