1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Италианските фермери молят за удължаване на визите

Италианските фермери молят за удължаване на визите

С началото на прибирането на повечето плодове и зеленчуци в Италия местните производители се опасяват от недостиг на работна ръка. Затова от фермерската организация Колдирети помолиха властите в Рим да удължат визите за 30 хиляди сезонни работници от трети страни, изтекли в края на юли.
 
Без удължаването на разрешителните за престой много фермери в Италия ще загубят опитните си помощници, се казва в писмо, изпратено от шефа на Колдирети до земеделското министерство. Освен това той призова правителството възможно най-скоро да издаде декрет за имиграция, който ще позволи на работодателите да внесат своите заявления за дългосрочно назначаване на служители и работници от трети страни.
 
С двете мерки ще се сложи край на експлоатацията на нелегални имигранти, смятат от фермерската организация. Ще бъде прекъсната и практиката на престъпни организации да внедряват свои хора в стопанства и предприятия, изпитващи затруднения при намирането на работна ръка. По данни на официалната статистика през 2019 година в италианския сектор на храните са работили 360 хиляди чужденци от 155 държави.
 
30% от тези чужденци са били граждани на други страни от Европейския съюз, предимно румънци. Според организацията марката "Произведено в Италия" ще бъде спасена само, ако на местни граждани, получаващи социални помощи, или студенти и пенсионери, се даде възможност да работят в селското стопанство.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.