1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Издадената от Русия забрана за внос на свинско и живи свине от ЕС е незаконна

Издадената от Русия забрана за внос на свинско и живи свине от ЕС е незаконна

В началото на 2015-та Брюксел подаде оплакване срещу руското решение

Издадената от Русия забрана за внос на свинско и живи свине от Европейския съюз е незаконна. Това отсъди Арбитражната комисия на Световната търговска организация в Женева, цитирана от dpa.

През 2014 година, още преди да въведе ембарго за храните от Европейския съюз, Москва наложи забрана за внос на живи свине и месо, с аргумента, че в някои източноевропейски страни има случаи на Африканска чума по свинете. Вследствие на това фермерите от Общността губят милиарди евро всяка година от неосъществените сделки. В началото на 2015-та Брюксел подаде оплакване срещу руското решение пред Световната търговска организация, която на първа инстанция отсъди, че Москва нарушава правилата.

След това Русия оспори решението на Организацията, но отново загуби. Сега Арбитражната комисия призовава Москва да приведе мерките си за защита от Африканската чума в съответствие със задълженията си като член на Световната търговска организация, т.е. да отмени забраната. Тъй като междувременно беше въведено по-всеобхватното ембарго, възобновяването на доставките на европейско свинско месо остава обаче за неопределено бъдеще. (dpa)

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.