1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изкупеното от Европейския съюз мляко на прах оказва натиск върху актуалните цени на суровината

Изкупеното от Европейския съюз мляко на прах оказва натиск върху актуалните цени на суровината

Европейската комисия трябва да намери решение на проблема

Изкупеното от Европейския съюз мляко на прах оказва натиск върху актуалните цени на суровината. Това изтъкна президентът на Германския съюз на млекопроизводителите при дискусия с агрокомисаря Фил Хоган. 380 хиляди тона е изкупеното количество през 2015-та и 2016 година.

Към момента цената на обезмасленото мляко на прах е доста под тази, на която Брюксел го изкупи преди 2-3 години, посочи Карстен Шмал. Така складираните количества свалят и цените на актуалната продукция. Според Шмал Европейската комисия трябва да намери  решение на проблема.

Президентът на Германския съюз на млекопроизводителите призова Комисията в лицето на Фил Хоган да обмисли френските предложения за намаляване на складовите наличности. Едно от тях е сухото мляко да се влага във фуражни смески като източник на протеини. Друго предложение на френското правителство е млечните продукти да се предоставят на нуждаещи се хора в Европейския съюз. Млякото на прах може да се преработи в млечни продукти и да се предлага в социални институции, или пък да се изпраща под формата на хуманитарна помощ в кризисни региони по света. Такава идея подсказаха наскоро и от ООН.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.