Износът на агропродукти от ЕС бележи ръст от 5 %

Най-важният търговски партньор на Европейския съюз са Съединените щати

Ръст от 5% при експорта на храни и аграрни продукти от Европейския съюз. През миналата година общата стойност е близо 138 милиарда евро. Данните са публикувани в доклад на Европейската комисия.

Ръст на доставките има най-вече в посока Съединените щати, Русия, Турция, Швейцария, Япония, Китай, Хонконг и Южна Корея. По-малка е стойността на износа за Северна Африка, Близкия и Среден Изток, като това се дължи основно на по-малките количества зърно, продадени в Саудитска Арабия, Египет и Мароко.

И през миналата година най-важният търговски партньор на Европейския съюз са Съединените щати – внесени са стоки за близо 22 милиарда евро, следвани от Китай с 12 и Швейцария с 8,2 милиарда евро. Други големи търговски партньори на Общността са Русия и Япония с импорт за по 6,5 милиарда евро.

Особено добро развитие има при експорта на вино, сухо мляко, бебешки храни, храни за домашни любимци, както и спиртни напитки. Отрицателни са резултатите при пшеницата и други зърнени култури, както и при свинското месо, сочат цифрите.

Вносът от трети страни е нараснал с 4,5 на сто в сравнение с 2016 година и достига 117,4 милиарда евро. Така външнотърговският баланс за осма поредна година остава положителен с ръст от 9 процента - до 20 милиарда и 500 милиона евро

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.