1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износът на храни и живи животни за страните извън ЕС е нараснал най-много в периода януари - септември

Износът на храни и живи животни за страните извън ЕС е нараснал най-много в периода януари - септември

Снимка:

Това сочат данните на Националния статистически институт

Износът на храни и живи животни за страните извън ЕС е нараснал най-много в периода януари - септември – със 70 на сто в сравнение с година по-рано, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Следващи по ръст са машините и оборудването – с 24.3 на сто, и алкохолът, безалкохолните напитки и тютюневите изделия, чийто експорт е нараснал с 11 на сто през деветте месеца спрямо същия период на миналата година.

В същото време спада износът на химически вещества и продукти – със 7 на сто, мазнини, масла и др. от животински произход – със 7.7 на сто и необработените материали, негодни за консумация – с 9.2 на сто. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Руската федерация, Гибралтар, Украйна и Сърбия, които формират 51.5% от износа за трети страни.

Общо до септември износът за трети страни расте с 5.6 на сто спрямо миналата година до 12.9 млрд. лв. Само през септември той намалява с 6.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.3 млрд. лева.

През деветте месеца вносът спада с 0.9 на сто на годишна база до 15.3 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна. Същевременно най-голявм ръст на вноса се отчита от Норвегия, Босна и Херцеговина, Индия и Грузия. Само през септември вносът се увеличава с 5.5 на сто до 1.8 млрд. лв.

Общо в търговията със страните от ЕС и извън него през периода януари-септември от България са изнесени стоки за 32.5 млрд. лв. като това е ръст от 7.8 на сто на годишна база. Само през септември общият износ расте с 6.7 на сто за година и е за 3.8 млрд. лв.

Общо вносът за деветте месеца е за 37.5 млрд. лв., което е ръст от 1.1 на сто в сравнение със същия период на предходната година. Само през септември общият внос се увеличава с 12.8 на сто и е за 4.6 млрд. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.