1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износът на храни за януари-април се е увеличил с 34%

Износът на храни за януари-април се е увеличил с 34%

Секторът на хранително-вкусовата промишленост се оказва незасегнат от световната икономическа криза

 

За периода януари-април 2009 г. България е изнесла храни и живи животни за 737 млн. лв., което представлява увеличение от 34 на сто спрямо януари-април 2008 година, показват предварителните данни от статистиката на Националния статистически институт (НСИ).

От тях по-голямата част, или 520 млн. лв., са изнесени за страни от Европейския съюз.

Същевременно вносът на храни и живи животни се е увеличил с 9,2 на сто до 901 млн. лв.

За същия период сме изнесли с 19,6% повече безалкохолни напитки и тютюн, или 191 млн. лв., като малко повече от половината е за страни от Европейския съюз. Вносът на безалкохолни напитки и тютюн регистрира спад от 8,7 на сто до 107,6 млн. лв.

Така секторът на хранително-вкусовата промишленост се оказва незасегнат от световната икономическа криза, което е очаквано предвид на това, че хранителните продукти представляват стоки от първа необходимост.

Износът на машини, оборудване и превозни средства намалява през периода на годишна база със 17 на сто до 1,231 млрд. лв., а вносът се понижава с 35% до 2,9 млрд. лв.

Износът е по цени FOB, а вносът – по цени CIF.

Общият износ (цени FOB) през януари-април е 6,837 млрд. лв., а общият внос (цени FOB) за същия период възлиза на 9,99 млрд. лв., което формира отрицателно търговско салдо от 3,152 млрд. лв.

Само за април салдото е отрицателно и възлиза на 925 млн. лв.

Общият износ (FOB) за първите четири месеца на годината към страни от Европейския съюз е 4,47 млрд. лв., намалявайки с 27% на годишна база, а общият внос (CIF) е 6,2 млрд. лв., регистрирайки спад на годишна база от 30 на сто.

Обявените в средата на юни данни на БНБ, също предварителни, показаха отрицателно търговски салдо за периода януари-април в размер на 1,603 млрд. евро (4,7% от БВП)./regal.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.