1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износът на месо от ЕС расте

Износът на месо от ЕС расте

Заради по-ниските цени приходите спадат

8 милиарда и 770 милиона евро е получил Европейският съюз от износа на месо през първите 9 месеца на годината, става ясно от данните на Европейската комисия. Това са 327 милиона по-малко в сравнение със същия период на 2017-та.

От януари до септември тази година износителите отчитат ръст на обемите, но заради по-ниските цени оборотът им е по-малък. Това се отнася най-вече за свинското месо. При него количеството се е увеличило с близо 1 процент спрямо миналата година, като достига около 3 милиона тона. В същото време стойността на износа е паднала с 474 милиона евро до 5,3 милиарда при средна цена от 1839 евро за тон. В сравнение с 2017-та това е спад от близо 9 на сто, показват официалните данни. Причините са поевтиняването на месото на световните пазари, както и силната конкуренция от страни като Съединените щати, Бразилия и Канада.

По-високи експортни цени са постигнати при говеждото месо и живите животни. В този сегмент приходите са се покачили с 3,5 процента до 1,9 милиарда евро, въпреки че в количествено измерение има спад от 2,5 на сто до приблизително 560 хиляди тона. За първите 9 месеца на годината един от най-големите вносители на говеждо от Европейския съюз е Турция.

Ръст има и при стойността на птичето месо, пласирано на пазарите на трети страни. За трите тримесечия е отчетено повишение с 5,7 процента до 1,54 милиарда евро, а количеството е увеличено със 7,5 на сто до 1,32 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.