1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Качеството на българското мляко

Качеството на българското мляко

Девет български фирми изнасят кашкавал и сирене за Русия

България е единствената страна членка на ЕС, чийто млечни продукти се предлагат на руския пазар. Девет български фирми изнасят кашкавал и сирене за Русия. Това съобщи пред БНР директорът на Националната ветеринарна служба инж. Йордан Войнов.

Той съобщи още, че над 70 % от млекопреработвателните предприятия у нас вече са покрили изискванията за търговия с евросъюза. Пробивът на руския пазар е добро постижение, тъй като той е по-голям от целия европейски пазар, отчетоха млекопреработвателите. 148 от българските предприятия имат картбланш за търговия в ЕС. Още 38 от мандрите са в процедура на сертифициране. До края на 2009 г. се очаква всички предприятия да получат право да изнасят кашкавал и други млечни продукти в страните членки.

Проблема обаче остава за качеството на българското мляко. Вероятно страната ни ще получи удължаване на срока за привеждане на млякото в съответствие с евростандартите. Така след 1 януари 2010 г., мандрите ще могат за избират - дали искат да преработват и неотговарящо на стандартите мляко, като получените продукти ще се продават само на българския пазар. Тепърва ще се обсъжда дали кашкавала и сиренето произведени от такова мляко ще бъдат маркирани по някакъв начин, за да могат потребителите за се ориентират.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.