1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай - нов пазар за полските ябълки

Китай - нов пазар за полските ябълки

Заявление за износ за Китай са били подадени от близо 900 стопанства

Надежда за полските овощари. След преговори с Китай, продължили две години, 450 производители на ябълки и 135 компании за опаковка и транспорт получиха разрешение да доставят продукцията в страната, съобщават от земеделското министерство.

Споразумението между Полша и Китай е подписано, след като представители на китайските фитосанитарни органи са инспектирали ябълковите градини в Полша. Заявление за износ за Китай са били подадени от близо 900 стопанства.

Отварянето на китайския пазар е добра новина за полските овощари, пострадали чувствително от руското ембарго. До 2014 година Русия е била основният клиент за полския износ, като по данни на земеделското министерство е купувала средно около 700 хиляди тона ябълки годишно.

През 2016-та ситуацията в Полша е особено трудна, тъй като реколтата е в размер на около 3,5 милиона тона, с излишък от 800 хиляди тона. Тези количества са довели до срив на изкупните цени. Сега обаче се очаква пазарът отново да се задвижи, след като първите доставки за Китай вече са на път.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.