1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай отмени забраната за внос от Ирландия

Китай отмени забраната за внос от Ирландия

Доставките на ирландско говеждо месо бяха спрени след заболяване по говедата през май 2020 година

Китай отмени забраната си за внос на ирландско говеждо, наложена през 2020 година. Мярката отваря отново пазара за милиони евро за ирландските животновъди. 
 
Доставките на ирландско говеждо месо за Народната република бяха спрени след изолиран случай на атипична спонгиформна енцефалопатия по говедата през май 2020. Въпреки факта, че заболяването не се счита за риск за общественото здраве, износът на говеждо месо беше незабавно спрян като предпазна мярка в съответствие с двустранния протокол за търговия, договорен между двете страни.
 
През 2019 година, последната преди забраната, доставките на ирландско говеждо за Китай възлизаха на 96 милиона евро и се очакваше през 2020 да нараснат до над 100 милиона. През последните две години възобновяването на достъпа до китайския пазар беше основен приоритет за Ирландия, тъй като репутацията на страната като износител на висококачествено говеждо месо зависи от спазването на строгите стандарти за здравето на животните и безопасността на храните.
От Ирландската фермерска асоциация съветват очакванията за бързо възстановяване на пазара да не са прекалено високи, тъй като междувременно някои конкурентни доставчици като Бразилия са извоювали солидни позиции в Китай. 
 
Отмяната на китайската забрана не е по вкуса на ирландските природозащитници. Те смятат, че това ще постави под въпрос целите за устойчивост и ще увеличи производството на едър рогат добитък. В своя план за климата Ирландия си е поставила за цел до 2030 година да намали вредните емисии от селското стопанство с 25%. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.