1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай се отваря за месо от Русия

Китай се отваря за месо от Русия

С това Народната република разширява кръга на доставчиците

Две руски кланици са получили сертификат за износ на говеждо месо за Китай, съобщават от московската служба за фитосанитарен контрол. С това Народната република разширява кръга на доставчиците, за да запълни липсата на свинско, породена от африканската чума по свинете.

В момента Русия и Китай преговарят и за доставки на свинско месо, след като през миналата година компании от Федерацията получиха разрешение да внасят птиче месо в Народната република.

"Протоколът за износ на говеждо беше подписан след дълги преговори между руските и китайските власти и след щателна проверка на нашата система за сигурност в кланиците", се казва в съобщение на руската фитосанитарна служба. Споразумението беше сключено няколко дни след като Москва предупреди, че може да прекрати вноса на фуражи и рибни продукти от Китай.

Засега Русия не може да изнася свинско месо, тъй като в страната също има многобройни случаи на африканска чума. Въпреки това двете държави се стремят да разрешат доставките, позовавайки се на регионалния принцип, според който месо от незаразени региони може да се изнася. В момента доставчици на свинско за Китай са само страни, в които вирусът все още не е засичан, както и такива, в които от години няма случаи на заболяването.

През миналата година Москва и Пекин подписаха договор за руски доставки на птиче месо. Стойността на тези доставки може да достигне 100 милиона долара, сочат прогнозите. По първоначални данни през 2019-та Русия е изнесла между 45 и 50 хиляди тона птиче месо за Народната република, предимно пилешко и пуешко. Голям потенциал има и патешкото, смятат експертите.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.