1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай увеличава вноса на агропродукти

Китай увеличава вноса на агропродукти

Търговският конфликт със Съединените щати дава най-силно отражение върху импорта на соя

Заради aфриканската чума по свинете и търговската война със Съединените щати в китайската външна търговия със селскостопански продукти настъпиха значителни промени. За първите 8 месеца от годината спорът с Вашингтон доведе до по-малък внос на соя и зърно, докато импортът на месо, млечни продукти и риба бележи голям скок, който ще запълни липсата на животински белтъчини.

Статистиката на митниците показва, че от януари до края на август за внос на храни са похарчени 97 милиарда долара, или 5 процента повече, отколкото през същия период на 2018-та. Сметката е нараснала най-вече заради увеличения с една трета внос на месо. За 54 на сто повече говеждо – общо 980 хиляди тона – и 40 процента повече свинско – общо 1 милион и 160 хиляди тона – са платени 11 милиарда долара. Ръст има и при импорта на пилешко и агнешко.

В същото време с една десета до 2 милиона тона е увеличен и вносът на млечни продукти, а стойността на доставките от чужбина достига 8 милиарда долара. От тях 6 милиарда са дадени за мляко на прах, чийто внос е нараснал до 965 хиляди тона. Други продукти с увеличени доставки са плодове, ядки, растителни масла и водни организми.

Търговският конфликт със Съединените щати дава най-силно отражение върху импорта на соя. През първите 8 месеца китайските поръчки бележат спад с 9 процента до 56 милиона тона, а заради ниските международни цени стойността на вноса е паднала с 16 на сто до 23 милиарда тона. Намалели са и доставките на пшеница, ечемик, ориз и сорго. Импортираните количества зърно са с 28 процента надолу и достигат 12 милиона тона. Разходите са се свили с една четвърт до 3 и половина милиарда долара.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.