1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕС внася по-малко говеждо

ЕС внася по-малко говеждо

Европейският съюз внася по-малко говеждо месо от трети страни. Това става ясно от данните за първото полугодие, публикувани от Европейската комисия. За периода импортът възлиза на 158 хиляди тона, което е с близо 4 процента или 6 хиляди тона по-малко в сравнение с първите шест месеца на 2018-та.

Основният доставчик и тази година е Бразилия, от където Съюзът е внесъл малко над 64 хиляди тона. Това са близо 5 на сто по-малко. Спад има и при количествата, дошли от Уругвай – минус 11 процента до 24 хиляди тона. За разлика от тези две свои съседки, Аржентина е увеличила доставките си с повече от 13 процента до 35 хиляди и 500 тона, затвърждавайки позицията си на втория най-голям износител за Европейския съюз.

Австралия е също важен партньор, но заради сушата през миналата година, предлагането на австралийско говеждо на европейския пазар е все по-ограничено. Износителите от Петия континент предпочитат да търгуват с Азия, тъй като транспортните разходи са по-малки. Затова през първите 6 месеца на годината до Европа са достигнали едва 9 хиляди тона, колкото са и доставките от Съединените щати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.