1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. КЗК наложи санкции за имитация на млечни продукти

КЗК наложи санкции за имитация на млечни продукти

Комисията установи извършени нарушения от страна на "Герма 95" ЕООД

Комисията за защита на конкуренцията установи извършени нарушения от страна на "Герма 95" ЕООД, София и наложи три имуществени санкции по 166 880 лв., съобщиха от комисията.

КЗК постанови прекратяване на нарушението по чл. 35, ал. 1 – имитация и незабавно изпълнение на решението в тази му част. Комисията установи извършено нарушение по чл. 29 – нелоялна конкуренция от страна на "Чех-99" ООД, Велико Търново и наложи имуществена санкция от 96 780 лв., като постанови прекратяване на нарушението и незабавно изпълнение на решението в тази му част.

Молителят "Елви" ООД произвежда кисело мляко "Боженци" от 2005 г. Герма 95 е дистрибутор на продуктите на Елви от 2008 г. до юни 2011 г.

Проучването установи, че от месец септември 2011 г. Герма-95 започва да продава кисело мляко, а впоследствие и други млечни продукти, с марката "Боженци". Цялостният дизайн на опаковките на двете дружества е идентичен, до степен, която създава реална заблуда у потребителите. КЗК счита, че ответникът не само, че не е положил усилия да отличи своите продукти, но е търсил сходство и асоциативна връзка с тези на молителя, с което е целял да се възползва от тяхната разпознаваемост на пазара.

Разследването също така доказа, че след като е получил отказ от Патентно ведомство за регистрация на словна марка "Боженци", ответникът е изпратил писма до различни търговци - клиенти на молителя или негови съконтрагенти, с които ги подтиква да спрат реализацията на продукцията "Боженци". В резултат на тези нелоялни действия са прекъснати едностранно част от търговските отношения на Елби.

По отношение на "Чех-99" ООД производството установи, че дружество е нарушило разпоредбата за лоялна конкуренция, като се е ангажирало да произвежда за Герма-95 кисело мляко с наложения на пазара цялостен дизайн, въпреки че е знаело за спора между молителя и ответника за марката "Боженци". При определяне на санкциите Комисията е взела под внимание тежестта и периода на нарушенията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.