1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Лоша оценка за български вина в Москва

Лоша оценка за български вина в Москва

От Изпълнителната агенция по лозата и виното отчетоха нарастване на износа с 46%

Над половината от вносните вина, които се продават на ниски цени в Москва, включително и българските, не отговарят на нормите, показва изследване на ГУП (Главно унитарно предприятие) "Московско качество", направено през август и септември.

Били взети проби от вносни вина с цена до 350 рубли бутилката (около 8,61 евро), продавани в 16 големи вериги магазини в руската столица.

Еспертизата е направена въз основа на показатели като вкус и мирис, физико-химически свойства, концентрация на сорбинова киселина, наличие на ароматизатор и съответните информации на опаковката.

От представените за проверка 77 марки вино от ниския ценови сегмент са избрани 18 марки, произведени в Италия, България, Испания, Франция, Унгария, Германия, Македония, Аржентина и Чили.

Според експертите огромна част от проверените партиди не отговаря на нормативната документация.

Проверката е направена, за да бъдат предупредени търговците на дребно и потребителите, че над половината продукция, подложена на експертиза, не отговаря на стандартите, посочи директорката на ГУП Московско качество Ася Марутян.

Българският износ на вино през 2009 г. спадна с 40% по данни на  Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Въпреки това от тази органвизация твърдят, че големи пазари на наше вино могат да бъдат Китай, Русия, Виетнам и Тайланд.

През тази година обаче износът на български вина бележи значителен ръст за първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година според данните на Агенция "Митници" и Дирекция "Агростатистика и стратегии" на Министерство на земеделието и храните.

От Изпълнителната агенция по лозата и виното отчетоха нарастване на износа с 46%. Изнесени са били 6 100 559 литра на стойност над от 5,370 млн. евро.

Основният пазар за българското вино е руския и за 2010 г. този износ бележи ръст от 161%. Данните показват, че за първото тримесечието на годината реализираният износ за руския пазар е в размер на 5 320 325 литра, на стойност близо 4 682 000 евро, похвалиха се преди няколко месеца от изпълнителната агенция.

 

Етикети Русия, износ, вино, ГУП
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.