1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Международният съвет по зърното прогнозира рекордна реколта при пшеницата и царевицата

Международният съвет по зърното прогнозира рекордна реколта при пшеницата и царевицата

Китайското производство е с близо 4 млн. тона под потреблението

В последната си оценка експертите от Международния съвет по зърното (IGC) прогнозират рекордна реколта както при пшеницата, така и при царевицата през 2013/14 стопанска година. Това пише в анализ специализираният портал rarheute.com. При пшеницата се очаква освен това цените и експортния потенциал да останат нееднородни. Прогнозата за глобалната реколта от пшеница през ноември беше повишена с нови 2 млн. тона до 698 млн. тона. Причината се крие в повишаване на прогнозите за реколтата в някои основни страни производители като САЩ и Китай. Китайското производство е с близо 4 млн. тона под потреблението. Прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС беше увеличена с 0,5 млн. тона до 142,5 млн. тона, пише agronews.bg.

Експертите повишиха още повече оценката си за обема на търговията с пшеница на международните пазари. От необходимостта за задоволяване на нарасналите потребности от пшеница до момента най-голяма изгода извличаха САЩ и страните от Европейския съюз.

През ноември беше отчетен спад в глобалните експортни цени на пшеницата. Причина за това е понижаването в цените на пшеницата в САЩ и Канада, докато тези в Европа останаха стабилни и дори се повишиха над границата от 200,00 евро за тон. В края на ноември цените на пшеницата на основните експортни пристанища бяха с близо 4% по/ниски на месечна база. 


Рекордната реколта и износ на царевицата оказват натиск върху цената

През ноември от Международния съвет по зърното повишиха до рекордните 950 млн. тона оценката си за световните добиви от царевица. Преди всичко за това допринесоха рекордните добиви от царевица в САЩ. Оценката за реколтата от царевица в Бразилия се понижи минимално с 3 млн. тона. Причината за това е спадат в обема на обработваемите площи с летни и зимни сортове царевица. Без промяна останаха очакванията за реколтата в Аржентина, която се запази на ниво от 26 млн. тона. И тук прогнозите за реколтата от царевица в началото на 2014 година са по-ниски в сравнение с реколтата година по-рано.

В същото време крайните запаси от царевица достигнаха 13-годишен връх. В сравнение с миналата година потреблението се е увеличило с почти 6%. Експортната цена на царевицата през ноември е спаднала с 1%. В същото време експортните цени на царевицата на международните пазари остават с 34% по-ниски в сравнение с октомври 2012 година. В Европа контрактите на царевицата със срок на доставка през януари се продаваха в Париж при цена от 177,00 евро за тон, което е с 12,00 евро по-вече в сравнение със същия период на предходния месец. Основната причина за повишаването на цената на царевицата е слабото предлагане от страните на Черноморския регион и повишаването на цените на фуражите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.