1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. МИЕТ представи възможностите за екотуризъм в нашата страна на среща с британски журналисти

МИЕТ представи възможностите за екотуризъм в нашата страна на среща с британски журналисти

Част от презентацията е акцентирала върху традициите на винопроизводството в България

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) представи възможностите за екотуризъм в нашата страна на среща с британски журналисти в Българския културен институт в Лондон, на която бе организирана и дегустация на български вина и традиционни национални коледни ястия и мезета. Проявата е по проекта за промотиране на българския туризъм на пазар Великобритания.

“Страната ни е популярна със своите ски писти и красиви плажове”, заяви пред гостите Александра Ланг – съветник по маркетинг в МИЕТ. „Не малко издания по света я класират сред най-добрите дестинации за зимна и лятна почивка, но хората все повече търсят емоционалното и личното изживяване”. България съчетава прекрасни природни дадености и модерни съоръжения за настаняване с нещо много важно – приятелското отношение и гостоприемство, подчерта Ланг.

Трендът “екотуризъм” е много актуален сред британските журналисти. На срещата са представени различни форми на екотуризъм у нас – от маршрути сред дивата природа и националните паркове, през екопътеки и опознавателни турове по биоразнообразие, до приключенски туризъм (рафтинг, скално катерене, изучаване на пещери и др.).

Част от презентацията е акцентирала върху традициите на винопроизводството в България, датиращо от отпреди 5 хиляди години. Сред дегустираните около 30 вида бели и червени вина са и продукти от сортове грозде, които се отглеждат единствено в България.

МИЕТ съобщава, че повечето от британските журналисти са били изненадани от изнесената информация и, че срещата е събудила любопитството им към България като туристическа дестинация. В края на вечерта журналистите получили малки коледни питки с късметче, а трима си тръгнали със специални подаръци – кошница с български вино, бяло сирене, луканка и мед.

България има над 320 регистрирани зони за опазване според “Натура 2000″, които покриват над една трета от територията на държавата. 114 от тях са терени, обитавани от редки птици. Страната е своеобразен рай за орнитолозите с над 400 вида птици. В България могат да се срещнат общо над 27 000 видове безгръбначни животни и около 12 000 вида растения, което я превръща в една от европейските страни с най-голямо биоразнообразие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.