1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Минималният акциз върху тютюневите изделия се увеличава

Минималният акциз върху тютюневите изделия се увеличава

От 1 януари 2014 година минималната акцизна ставка ще бъде увеличена до 0,09 евро на цигара

Министрите на финансите на страните от ЕС се споразумяха да вдигнат минималното равнище на акциза върху цигарите в опит да ограничат тютюнопушенето и контрабандата на тютюневи изделия, предадоха ДПА и Франс прес.

От 1 януари 2014 година минималната акцизна ставка ще бъде увеличена от 0,064 евро (0,1 долара) до 0,09 евро на цигара или от 64 евро до 90 евро за 1000 къса. Съобразно с това пропорционалният минимален акциз ще бъде вдигнат от сегашните 57 процента до 60 процента от среднопретеглената пазарна цена.

Министрите, заседаващи в Брюксел, постигнаха компромис и за преходен период до 1 януари 2018 година за онези страни членки, които все още не са увеличили сегашните минимални ставки или са го направили едва неотдавна. Това са България, Гърция, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Румъния. На останалите държави членки ще бъде позволено да ограничат вноса на цигари от тези страни до 300 на човек.

В този момент цените на цигарите се движат в широк диапазон в 27-те страни членки на ЕС - средно от 0,06 цента на цигара (или 1,20 евро за пакет от 20 цигари) в Латвия до над шест пъти по-висока стойност във Великобритания, информира ДПА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.