1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Молдова води диалог с ЕС да увеличи квотите за вината й

Молдова води диалог с ЕС да увеличи квотите за вината й

Заради претенции към качеството са спрени доставките на молдовски вина на руския пазар

Властите в Молдова помолиха Европейския съюз да увеличи квотите за молдовските вина във връзка със забраната те да бъдат внасяни в Русия, съобщи председателят на парламента Игор Корман, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Водим диалог с ЕС за увеличение на дела на износа на молдовски вина на европейските пазари. Ние бихме могли да предложим проекти, които да облекчат достъпа и на други производители, а партньорите пък биха могли да съдействат да се намерят контакти със заинтересувани лица, така че вратите на тези пазари да се отворят", каза още председателят на молдовския парламент.

По-рано Генадий Онишченко, председател на руската служба за защита на потребителите, заяви, че заради претенции към качеството са спрени доставките на молдовски вина. Според Онишченко в тях били открити опасни вещества и по-специално дибутилфталат, като в отделни партиди той е превишавал нормите 80-90 пъти, пише "Дневник".

Молдовският министър на икономиката Валерий Лазар обаче заяви, че Кишинев не знае за причините за руското решение. "Ще трябва да изясним къде свършват техническите проблеми с качеството на молдовското вино и къде започват политическите аспекти", посочи той.

Москва не е доволна от намеренията на Молдова да задълбочи отношенията си с ЕС, вместо да разшири връзките си с Русия. По-рано този месец представител на Кремъл предупреди, че политиката на Кишинев може да доведе до ответна реакция от страна на Москва, включително и до намаляване на газовите доставки, на които Молдова силно разчита.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.