Наказателни мита при вноса на царевица от Съединените щати обмисля ЕС

Митата може да влязат в сила още от 1 юли

Наказателни мита при вноса на царевица от Съединените щати обмисля Европейският съюз. С това Брюксел ще отговори на американските мита за стомана и алуминий, обявиха от Европейската комисия.

Митото върху царевицата ще е в размер на 25 процента, като това е само един от продуктите, включени в специален списък, който Брюксел представи пред Световната търговска организация. По думите на комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом митата може да влязат в сила още от 1 юли, като това ще се отнася най-вероятно за всички продукти в списъка, а не само за някои от тях. Стойността на стоките, за които ще се плащат най-малко 25 процента вносно мито, е около 2,8 милиарда евро годишно.

Внасяните досега от Съединените щати аграрни продукти струват близо 350 милиона евро. Със 130 милиона царевицата има най-голям дял, следвана от боровинки за 68 милиона и бобови култури за 62 милиона евро. Освен това Европейският съюз внася и преработени аграрни продукти на стойност 600 милиона евро, като най-голямата сума се пада на уискито.
Според правилата на Световната търговска организация Брюксел може да наложи наказателни мита за стоки за над 6 милиарда евро, което означава, че сегашният списък е сравнително скромен и не покрива дори половината от тази сума. Затова Европейската комисия обмисля да включи и други американски стоки, когато арбитражният съд на Световната търговска организация стигне до решение по подадената от Брюксел жалба.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.