1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Наложено е временно ограничение на движението на животни в 5 области на страната

Наложено е временно ограничение на движението на животни в 5 области на страната

Мярката е заради потвърдения случай на шап в Бургаско

Наложено е временно ограничение на движението на живи животни и на износа на животинска продукция от областите Бургас, Варна, Шумен, Ямбол и Сливен. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при днешното си посещение в с. Кости, област Бургас. Мярката е наложена заради потвърдения случай на шап при дива свиня, застреляна  край селото, поясни министърът. Той пристигна в района, за да провери как се изпълняват мерките за ограничаване на заразата, предаде БТА.

Забраната е съобразно решение на Европейската комисия и ще бъде в сила до 28 февруари. В решението от обхвата на карантината е изключена Хасковска област, но въпреки това и там Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) предприе превантивни мерки, като възстанови дезинфекцията на преминаващите превозни средства на ГКПП „Капитан Андреево". Дезинфекция ще се прави и на ГКПП „Лесово" и ГКПП „Малко Търново", както и в района около огнището на болестта.

Във всички комплекси за отглеждане на свине, разположени на територията на петте области, ще бъдат направени проверки от ветеринарни специалисти. Очаква се до края на следващата седмица да пристигнат и експерти от Европейската комисия. Те ще проверяват на място какви са предприетите мерки за противодействие на болестта шап при чифтокопитните животни.

В областите Варна, Шумен, Ямбол и Сливен е разрешено единствено движението на животни за незабавно клане, но при изключително строги мерки. Транспортирането им до кланиците ще се извършва в пломбирани от официалния ветеринарен лекар транспортни средства. Непосредствено преди клането ще се извършва клиничен преглед за доказване отсъствието на признаци на болестта. Въведена е специална маркировка, която да не позволява добитата продукция да излиза извън посочените области, съобщиха от НВМС.

Към момента няма информация за признаци на заболяването при домашни животни. В община Царево вече се взимат проби, които ще бъдат изследвани в референтната лаборатория към НВМС в София. На терен работят 7 екипа от по четирима висококвалифицирани ветеринарни лекари. Ще бъдат взети около 1 000 проби днес, а резултатите се очаква да бъдат готови в началото на следващата седмица. Кметът на село Кости Илия Язов обаче заяви, че е получил десетки сигнали от стопани.

На 11 и 12 януари 2011 г. в Брюксел ще заседава Постоянният комитет по здравеопазване на животните към Европейската комисия (ЕК). На заседанието ще бъдат обсъдени и коригирани в зависимост от развитието на ситуацията предприетите от НВМС мерки. България ще бъде посетена и от мисия на ЕС, която ще се запознае на място с реакцията на ветеринарните власти. Късно снощи е пристигнало съобщение от ЕК, че одобряват предприетите от страната ни мерки за противодействие на заболяването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.