1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Наводненията в Тайланд ще засегнат сериозно доставките на ориз

Наводненията в Тайланд ще засегнат сериозно доставките на ориз

Очакванията са 14% от всички оризови полета в страната да бъдат унищожени

Доставките на ориз от Тайланд - най-големият износител (20%) в света, ще бъдат сериозно засегнати, а очакванията са 14% от всички оризови полета в страната да бъдат унищожени. Това ще вдигне цените на ориза, които в момента се движат около $750 за тон.

Компютърната индустрия също е пострадала. От  "Сони" съобщиха, че заради спирането на два от трите им завода отлагат безсрочно пускането на няколко продукта. Шефът на "Епъл" Том Кук заяви във вторник, че се задава дефицит на твърди дискове, след като производителите "Сийгейт", "Уестърн диджитъл" и "Тошиба" обявиха забавяне или спиране на доставките заради бедствието.

Туризмът в Тайланд, който е едно от основите пера в икономиката, вече отбелязва загуби. Големите хотели в Банкок са пълни на 30% при нормални 70-90% за това време на годината, твърди местен хотелиер пред "Уолстрийт джърнъл".

Потопеното вътрешното летище "Дон Мунг" край Банкок плаши и чуждестранните туристи, които мислят, че международното летище също е под вода, след като видят снимките на потопени самолети на националния превозвач "Таи". Прогнозите на туристическото министерство са за 0.5-1 млн. гости по-малко от очакваните 19 млн., което ще засегне индустрия, даваща 6% от БВП и работа на над 2 млн. души.

Решено е отпускане на над 10 млрд. долара за възстановяване на страната, в ход са срещи с бизнеса и производителите на храни с цел намаляване на щетите и бързо връщане към нормален ритъм. Във втората по големина икономика в Югоизточна Азия се появиха прогнози за 25-50% по-бавен ръст на икономиката през 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.