1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нерегламентирана търговия на цветя и растения

Нерегламентирана търговия на цветя и растения

Броят на производителите и търговците на декоративни растения се увеличава с всяка година

Нерегламентираната търговия на цветя и растения остава един от основните проблеми на бранша у нас. Покупката от нелоялен търговец вреди на родното производство.

От Асоциацията на производителите на декоративни растения в България обясниха как да познаем търговците, които са извън закона. „Те са лесно разпознаваеми, защото често пъти могат да бъдат срещнати да продават край пътищата. Нямат касови апарати, нямат докумети за произход, не се знае точно този растителен материал, от къде идва- дали е натоварен с някакви болести. Хубаво е закупуването на растения да се извършва от градински центрове" коментира Татяна Бояджиева- председател на АПДРБ.

Проблемът с нерегламентираната търговия трябва да бъде решен от държавата, категорична е Бояджиева. От Асоциацията съветват при покупка на растения да искаме съвет от специалистите. Важно е да знаем за каква среда са подходящи и как се гледат, за да не останем разочаровани. През последните години се засилва тенденцията за продажби на растения преди или извън сезона. Броят на производителите и търговците на декоративни растения се увеличава с всяка година, като това се дължи на растящия интерес от страна на потребителите.

Автор: Светлозара Димитрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.