1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ниска степен на зрялост при 19 марки пакетирано краве сирене е установило изследване

Ниска степен на зрялост при 19 марки пакетирано краве сирене е установило изследване

Разпознаването на отлежалото сирене е много трудно за потребителя

Ниска степен на зрялост при 19 марки пакетирано краве сирене е установило съвместно изследване на Асоциация „Активни потребители” и УНСС по проект, финансиран от фонд „Научни изследвания”, съобщи  Агенция „Фокус”.

Председателят на асоциацията Богомил Николов заяви, че ако за сравнение се вземе БДС за бялото саламурено сирене, около 60% от изследваните сирена не достигат тази степен на зрялост, която изисква стандартът, въпреки че не са произведени по него.

Според БДС изискването за зрялост на сиренето, разтворимият белтък трябва да бъде не по-малко от 14% от общия. На този показател отговарят само седем от изследваните сирена. Разпознаването на отлежалото сирене е много трудно за потребителя. Дори това е невъзможно да се установи на око. Затова според Николов трябва да има регулярни тестове, които да показват качеството на продуктите за хората.

Един от най-важните изводи от изследването е, че средната цена на сиренето се е повишила с близо 2 лв. за килограм от 2008 г., когато пак са изпитвани различни видове сирена.

Освен лабораторните изпитвания, по проекта са правени и сензорни изпитвания, известни като органолептични. В рамките на панел от седем експерти, които са дегустирали сирената и са поставяли оценки по няколко показателя, като повърхност, цвят, строеж, консистенция при разрез, вкус и аромат. Тази оценка също е представена и различава продуктите един от друг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.