1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нов рекорд на българския износ

Нов рекорд на българския износ

През февруари 2011 г. износът за ЕС нараства с 41% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.7 млрд. лева

През периода януари - февруари 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 55.0% спрямо същия период на предходната година и надвишава 3.6 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, и Белгия, които формират 67.9% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Португалия, Малта, Чехия и Естония. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словакия. През февруари 2011 г. износът за ЕС нараства с 41% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.7 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - февруари 2011 г. се е увеличил с 28.4% спрямо същия период на предходната година и надвишава 3.6 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Ирландия, Гърция и Словакия. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Испания и Кипър. През февруари 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 20.8% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.9 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - февруари 2011 г. е положително и възлиза на 15.7 млн. лева. По цени FOB/FOB(след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е положително и достига 192.0 млн. лева.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите два месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки от преобладаващата част от секторите. Най- голям ръст е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти” и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”. Спад се наблюдава само при износа от сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”.

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”, а най-нисък - в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти “.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.