1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Няма нови случаи на шап до момента

Няма нови случаи на шап до момента

Продължава умъртвяването на животните в с. Кости заради потвърдените 37 случая на заболяването

Няма нови положителни за шап проби до момента, съобщиха от националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). От петък досега ветеринарните лекари изследваха над 2 800 проби от селскостопански животни от населени места в общините Царево, Малко Търново и Средец.

Продължава умъртвяването на животните в с. Кости заради потвърдените 37 случая на заболяването. Чрез инжектиране на специален препарат ще бъдат евтанизирани общо над 530 чифтокопитни животни. Очаква се процесът да приключи до 2-3 дни. Труповете се загробват на специално определени в сътрудничество с местните власти места. Населеното място е под карантина, ограничен е достъпът на хора, а движението на животни е абсолютно забранено.

Националната ветеринарномедицинска служба наложи ограничения на движението на животни, храни от животински произход, забрана на лова и др. в седем области - Бургас, Варна, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали. Цялата страна е приведена във състояние на повишена епизоотична готовност. Днес в Брюксел заседава Постоянният комитет по здравеопазване на животните към Европейската комисия. На заседанието ще бъдат обсъдени предприетите от ветеринарните власти мерки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.