Оборот над 179 милиарда евро и почти 5 % ръст за германската хранителна промишленост

Най-добрите резултати през миналата година германската хранителна индустрия е постигнала при износа

С оборот от над 179 милиарда евро и ръст от близо 5 процента за 2017 година германската хранителна промишленост отбеляза нов рекорд. Според Сдружението на производителите на хранителни стоки браншът е четвъртата най-голяма индустрия в страната и най-голямата в този сектор в Европа.

Статистиката показва, че всяко седмо индустриално предприятие във Федералната Република произвежда хранителни продукти. Преобладават малките и средни фирми с по-малко от 250 служители, разпределени основно в селските райони. Тези данни опровергават мита, че храната, слагана на трапезата в Германия, идва от малко на брой големи компании, посочват от Сдружението и изтъкват, че десетте най-големи фирми в сектора генерират едва 12 процента от общия оборот. Първите 100 компании имат дял от 43 на сто. В страната действат малко повече от 6 хиляди предприятия с 595 хиляди работни места.

Най-добрите резултати през миналата година германската хранителна индустрия е постигнала при износа. Експортът се е увеличил с над 6 процента и достига стойност от 60 милиарда и 100 милиона евро. Най-големите пазари за немските стоки извън Европейския съюз са Китай, Съединените щати и Швейцария. Все пак Общият пазар остава основният клиент, като оборотът в него е в размер на близо 120 милиарда евро, отчитайки ръст с 4 на сто за миналата година.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.