1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Обсъдиха партньорството ЕС-Африка

Обсъдиха партньорството ЕС-Африка

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел се срещна спрезидентите на Конго и Буркина

Среща на българския евродепутат от Групата на ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел с президента на Република Конго Денис Сасу Нгесо и президента на Буркина Фасо Блез Компаоре се състоя в рамките на провежданата в Европейския парламент Парламентарна среща на високо равнище Европейски съюз-Африка. Парламентаристи от Панафриканския парламент и Европейския парламент дебатират основно Съвместната стратегия ЕС – Африка и нейните измерения в рамките на двустранното партньорство.

„Отношенията между Африка и Европейския съюз са се променили. Вече не става дума за съпоставяне на двустранните отношения, а за стратегическо партньорство, което приема конкретна форма", заяви президентът Компаоре. Той подчерта общите предизвикателства, които трябва да позволят да се изгради култура на сътрудничество относно местната и международната сигурност и борбата срещу тероризма, миграцията, трансграничната престъпност, климатичните промени. Президентът на Буркина Фасо отбеляза и резултатите от партньорството ЕС-Африка за разрешаване на конфликти, подчертавайки, че единствено диалогът е източник на взаимно разбиране, а ключовите думи са посредничество и помирение.

Президентът на Конго – Бразавил Денис Сасу Нгесо наблегна на разликата между изразяване на намерения и реални действия. Според него, тази разлика все още не е преодоляна.  „Парламентарната среща ЕС-Африка е възможност да се компенсира загубеното време и да започнем директен и прагматичен диалог за общите ни интереси”, изтъкна конгоанският президент.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел подчерта символичното значение на присъствието на двамата африкански лидери сред депутатите, точно преди срещата ЕС - Африка между държавните глави и правителствените ръководители. „Парламентарното сътрудничество е важна част от партньорството ЕС – Африка. Присъствието на президентите на Буркина Фасо и Република Конго е силен политически сигнал за защита на парламентарната демокрация. Необходим е парламентарен дебат за установяването на печелившо за всички партньорство между ЕС и Африка”, заяви Мария Габриел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.