1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ограничава се движението на животни във Видинско заради шапа

Ограничава се движението на животни във Видинско заради шапа

Към момента в страната седем области вече са с ограничителен режим

Във Видин се проведе заседание на Областната комисия за контрол върху епидемиите, епизоотичните и зоонозните заболявания във връзка с констатираните в страната заболели животни от шап, предаде Агенция "Фокус". Заседанието откри Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин. Обзор на обстановката в страната направи директорът на Регионална ветеринарно-медицинска служба (РВМС) във Видин д-р Валери Велков, който посочи, че към момента в страната седем области вече са с ограничителен режим, като от тях е забранен износът на стоки и животни.Това са областите Бургас, Ямбол и Хасково, Шумен, Варна, Кърджали и Сливен. Ограниченият износ за тези области ще остане в сила до 28 февруари.

Д-р Велков подчерта, че шапът е една от най-тежките болести за животните, ако се допусне нейното разпространение, и носи най-големи загуби за животновъдството. Към момента в огнището на заразата при село Кости са регистрирани 37 случая на заразени домашни животни, като не всички от тях са с изявена клинична картина, тъй като тя се проявява от два до 14 дни, затова се налага унищожението им. Засега в съседните на огнището населени места няма случаи на шап.

Според д-р Велков основният начин за разпространението на зараза е безконтролната търговия, като се предвиждат специални мерки за ограничаване движението на животни. Специалните мерки представи д-р Адриан Данков от РВМС. Според тях се организира провеждането на клинични прегледи за шап, както и да се засили контролът върху пазари и изложбите на животни на територията на областта. Трябва още да бъде проведена среща с Изпълнителната агенция по горите, на която да се набележат конкретни мерки за наблюдение за признаци на заболяването при дивеча, с което да бъдат запознати и всички ловни дружинки.

По набелязаните мерки е нужно още кметовете на общини да насрочат заседания на общинските епозоотични комисии и да запознаят населението със специалните мерки за ограничаване разпространението на шапа. Д-р Велков допълни, че ще бъдат проверявани всички автомобили, превозващи животни, а съвместни проверки ще се правят от служители на РВМС, полиция и ДАИ по всички места за търговия с животни, като ще бъдат основно следени прекупвачите на животни, които са предимно от областите София, Пловдив и Ихтиман. За специалните мерки във връзка със заболяването ще бъдат уведомени и трите Гранични полицейски управления във Видин, Брегово и Белоградчик. За съмнителни случаи на денонощно разположение са четирима служители от РВМС, които ще се отзовават веднага при необходимост, допълни д-р Велков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.